wtorek, 17 maja 2016

Dżem z rabarbaru

Pyszny ,aromatyczny dżem z rabarbaru z dodatkiem świeżego imbiru i wanilii.Inspiracją był Ten przepis.


Dżem z rabarbaru z imbirem i wanilią

Ok 75 dkg dojrzałego ,czerwonego rabarbaru,25 dkg brązowego cukru,1 laska wanilii,1 łyżka świeżego startego imbiru.

Rabarbar myjemy,odcinamy liście i nie obierając kroimy na 2 cm kawałki.
Zasypujemy cukrem dodajemy,bardzo drobno pokrojoną laskę wanilii i 1 łyżkę startego na drobnej tarce świeżego imbiru.
Odstawiamy na kilka godz co jakiś czas mieszając .
Gdy rabarbar puści sok i cukier się rozpuści ,przekładamy do rondla i dusimy ok 1 godz.
Gdy masa zacznie gęstnieć ,przekładamy gorący dżem do wygotowanych gorących słoików.
Dobrze zakrącamy/można nakryć kocem do momentu wystygnięcia/

Gotowe -smacznego!