poniedziałek, 5 stycznia 2015

Pasta z mrożonego groszku z koperkiem

Pyszna pasta o ciekawym smaku,tylko tyle jej zostało co na zdjęciu.Trzeba będzie zrobić powtórkę.Przepis pochodzi z książki p. Marty Dymek pt. "Jadłonomia"

Pasta z groszku z koperkiem i skórką z cytryny

Składniki:1/2 op mrożonego groszku /ok25 dkg/Skórka z 1/2 cytryny /najlepiej eko/2 duże łyżki oliwy /u mnie olej rzepakowy na zimno tłoczony/,1 ząbek czosnku ,sok z cytryny do smaku ,2 duże łyżki świeżego koperku,sól,pieprz do smaku
Wykonanie:zamrożony groszek zalać wrzątkiem i trzymać chwilę na gazie do zagotowania,odcedzić i szybko zalać lodowatą wodą
do blendera wrzucić odcedzony groszek ,posiekany koperek,skórkę otartą z cytryny,,czosnek ,sok z cytryny ,sól pieprz. -zblendować na gładką masę.Gotowe.
Autorka przepisu dała do tej pasty jeszcze świeżą miętę.

Smacznego!