sobota, 18 października 2014

Pigwowiec -polska "cytrynka"

Owoce pigwowca z miodem ,imbirem i aromatycznymi przyprawami to swietny dodatek do jesienno -zimowej ,rozgrzewającej herbaty.

W tym roku pigwowiec na działce pierwszy raz tak obficie zaowocował więc jest okazja odpowiednio wykorzystać te kwaśne,aromatyczne i pełne witamin małe jabłka.
Polecam taki przepis:

Na słoik widoczny na zdjęciu zużyłam 15 szt pigwowca.
Owoce powinny być dojrzałe czyli mocno żółte,najlepiej jak same spadną z krzaka.
Należy je wyszorować,przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne ,pokroić na cienkie plasterki.
Imbir ok 10cm obrać i też pokroić na plastry.
Owoce wymieszać w szklanym naczyniu z 3 czubatymi łyżkami miodu i zostawić na kilka godzin mieszając co jakiś czas aby miód rozpuścił się w soku który wytworzy się z owoców.
Po tym czasie dodać ziarna z kilku strączków kardamonu i nasiona z 1 laski wanilii.
Amatorzy mocnych aromatów mogą dodać np.kilka ziaren pieprzu.
Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do wyparzonego słoika.

Uwaga:nie pasteryzować żeby nie stracić wit. C  i trzymać w lodówce.

Jest to świetny dodatek do herbaty ,lepszy niż tradycyjna cytryna.


poniedziałek, 6 października 2014

Jesienna zupa

Gęsta,jesienna zupa jarzynowa z dynią w roli głównej.

Ta zupa powinna być pełna warzyw  dowolnie pokrojonych,ale najwięcej w niej powinno być dyni i pomidorów.
Ja do swojej dałam dużą marchew ,pietruszkę ,spory kawałek selera,ok 15 cm pora pokrojonego w krążki.Znalazła się w niej też kalarepka i połówka średniej dyni hokkaido pokrojonej w dużą kostkę.
Wszystkie warzywa zalałam wrzątkiem do pokrycia, dodałam 3 ząbki czosnku rozgniecionego i 1 łyżkę suchego lubczyku
Warzywa dusiłam do miękkości ,następnie dodałam 1/2 kg podłużnych pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę i jeszcze pogotowałam 15 min.Można dolać trochę wody jeśli za dużo odparuje w czasie gotowania.To zależy jak kto lubi,ja lubię zupę-gulasz.Na koniec doprawić solą i pieprzem ziołowym i zajadać najlepiej z pajdą domowego chleba.

Smacznego!