piątek, 6 czerwca 2014

Wegański placek z truskawkami

Szybki ,wegański ,smaczny placek z truskawkami.Można go upiec z rabarbarem ,też będzie pyszny.
Jeśli użyjemy tylko mąki gryczanej  będzie dodatkowo bezglutenowy.



Placek z truskawkami /proporcje na blaszkę o wym.24x20/

Składniki:1 szkl mąki pszennej razowej,1 szkl mąki gryczanej,1/2 szkl brązowego cukru,2 płaskie łyżeczki sody,1 łyżka cynamonu,3 łyżki dżemu  / najlepiej domowego u mnie z rabarbaru /1 czubata łyżka karobu lub kakao,1/3 szkl oleju,1/2 szkl wody lub mleka roślinnego

Wykonanie:połaczyć suche składniki,dodać olej ,wodę ,dżem i dokładnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na blaszkę do pieczenia ,powciskać całe ,odszypułkowane truskawki.Można posypać orzechami lub płatkami migdałowymi /u mnie płatki zmieszane z resztką kruszonki z innego ciasta/
Piec w 180 st. 45 min /do suchego patyczka/
Smacznego!

wtorek, 3 czerwca 2014

Tarta ziemniaczana

Pyszna, wegetariańska tarta ziemniaczana z farszem z szpinaku ,suszonych pomidorów i pieczarek.
Farsz do tej tarty można dowolnie komponować wykorzystując obfitość sezonowych warzyw.
Skorzystałam z Tego przepisu


Tarta ziemniaczana
Składniki: ok. 1 kg ziemniaków /starych/,0,5 kg świeżego szpinaku,0,5 kg pieczarek,6 kawałków suszonych pomidorów,2 łyżki masła lub oleju,3 łyżki mąki ziemniaczanej,2 ząbki czosnku do farszu ,sól ,pieprz, garść płatków migdałowych /opcja/

Ziemniaki ugotować ,rozgnieść razem z masłem,dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.Jeśli ktoś używa jajek ,to może dodac1 szt.Ciastem wykleić foremkę do tarty posmarowaną olejem.
Szpinak /liście/wypłukać ,odsączyć i posiekać,dodać drobno pokrojone pieczarki i poddusić na oleju -płyn odparować.Dodać pokrojone w paseczki pomidory ,rozdrobniony czosnek i doprawić do smaku.Farsz wyłożyć na ciasto i posypać np.płatkami migdałowymi.Ciasta nie trzeba podpiekać !
Całość piec ok 40 min do zrumienienia boków ciasta.

Smacznego!