poniedziałek, 8 grudnia 2014

Kapusta Pack choi z marynowanym tofu

Chińska kapusta pack choi pokazała się ostatnio w Biedronce.Do tej pory tylko o takim warzywie słyszałam ale nigdy nie widziałam jej w sprzedaży.Trzeba było potraktować ją jako ciekawostkę kulinarną i zakupić.Do tanich warzyw nie należy a podczas obróbki cieplnej niknie w oczach jak szpinak.Po przewertowaniu licznych przepisów na pack choi zdecydowałam się  na ten:


Kapusta chińska krótko smażona z marynowanym tofu

Z główki kapusty oddzielić liście ,opłukać i dobrze odsączyć,pokroić na duże kawałki.
Rozgrzać olej kokosowy,zetrzeć do niego kawałek imbiru /1 cm/posiekać 1 ząbek czosnku i chwilę smażyć przyprawy nie dopuszczając aby czosnek się zrumienił.
Dodać kapustę i smażyć całość jeszcze kilka minut.Gotową doprawić solą i pieprzem.
Podawać z marynowanym tofu.

Marynowane tofu
Małą kostkę tofu pokroić na kawałki i wymieszać w słoiku z marynatą  z1 łyżeczki sosu sojowego /u mnie Tamari/ 1 łyżeczką octu balsamicznego i 1 łyżką soku wyciśniętego z pomarańczy.Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem żeby marynata dotarła do każdego kawałka .Po kilku godzinach tofu jest gotowe

Według mnie taka kapusta nie ma jakiegoś szczególnego smaku.Wolę naszą zwykłą słodką kapustę  zwłaszcza w sezonie młodą z koperkiem.
Ale trzeba było chociaż raz spróbować ,tak z ciekawości.

1 komentarz:

  1. Gratuluję odważnych eksperymentów kulinarnych:)
    Ostatnio miałem okazję próbować hinduskich potraw przyprawionych imbirem (chyba Dall), w których imbir w postaci cienkich i długich pasków leżał na na wierzchu potrawy. Polecam taki sposób przyprawiania imbirem, bardzo podnosi walory smakowe!

    OdpowiedzUsuń