sobota, 18 października 2014

Pigwowiec -polska "cytrynka"

Owoce pigwowca z miodem ,imbirem i aromatycznymi przyprawami to swietny dodatek do jesienno -zimowej ,rozgrzewającej herbaty.

W tym roku pigwowiec na działce pierwszy raz tak obficie zaowocował więc jest okazja odpowiednio wykorzystać te kwaśne,aromatyczne i pełne witamin małe jabłka.
Polecam taki przepis:

Na słoik widoczny na zdjęciu zużyłam 15 szt pigwowca.
Owoce powinny być dojrzałe czyli mocno żółte,najlepiej jak same spadną z krzaka.
Należy je wyszorować,przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne ,pokroić na cienkie plasterki.
Imbir ok 10cm obrać i też pokroić na plastry.
Owoce wymieszać w szklanym naczyniu z 3 czubatymi łyżkami miodu i zostawić na kilka godzin mieszając co jakiś czas aby miód rozpuścił się w soku który wytworzy się z owoców.
Po tym czasie dodać ziarna z kilku strączków kardamonu i nasiona z 1 laski wanilii.
Amatorzy mocnych aromatów mogą dodać np.kilka ziaren pieprzu.
Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do wyparzonego słoika.

Uwaga:nie pasteryzować żeby nie stracić wit. C  i trzymać w lodówce.

Jest to świetny dodatek do herbaty ,lepszy niż tradycyjna cytryna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz