poniedziałek, 6 października 2014

Jesienna zupa

Gęsta,jesienna zupa jarzynowa z dynią w roli głównej.

Ta zupa powinna być pełna warzyw  dowolnie pokrojonych,ale najwięcej w niej powinno być dyni i pomidorów.
Ja do swojej dałam dużą marchew ,pietruszkę ,spory kawałek selera,ok 15 cm pora pokrojonego w krążki.Znalazła się w niej też kalarepka i połówka średniej dyni hokkaido pokrojonej w dużą kostkę.
Wszystkie warzywa zalałam wrzątkiem do pokrycia, dodałam 3 ząbki czosnku rozgniecionego i 1 łyżkę suchego lubczyku
Warzywa dusiłam do miękkości ,następnie dodałam 1/2 kg podłużnych pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę i jeszcze pogotowałam 15 min.Można dolać trochę wody jeśli za dużo odparuje w czasie gotowania.To zależy jak kto lubi,ja lubię zupę-gulasz.Na koniec doprawić solą i pieprzem ziołowym i zajadać najlepiej z pajdą domowego chleba.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Widzę, że na Wegetariańskich Smakach królują ostatnio jadalne naczynia - talerz z dyni, czarki z papryki:)

    OdpowiedzUsuń