piątek, 1 sierpnia 2014

Papryka faszerowana kaszą gryczaną

Propozycja na wegański obiad :


Papryka faszerowana kaszą gryczaną

Składniki:3 papryki pomidorowe /duże/,1 szkl ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej,1/2 szkl zmielonych nasion słonecznika,kilka większych pieczarek /jeszcze lepiej grzybów leśnych/ cebula ,duży ząbek czosnku,liść kapusty /jeśli jest w domu ale niekoniecznie /
przyprawy -olej ,przyprawa warzywna,sól himalajska czarna lub zwykla,pieprz ziołowy

Wykonania:papryki myjemy odcinamy górną część i wydrążamy ,środek można opruszyć solą i pieprzem
pieczarki  i cebulę siekamy i dusimy na oleju,mieszamy z kaszą dodajemy zmielony słonecznik,posiekany czosnek i doprawiamy do smaku
Takim farszem napełniamy wydrążone papryki.
W płaskim rondlu układamy na dnie liść kapusty /będzie lepszy smak/ustawiamy przykryte kapeluszami papryki ,podlewamy wodą i wsypujemy łyżkę jarzynki
Potrawę dusimy na średnim ogniu 30 min. Gotowe.
Smacznego!
          

2 komentarze:

  1. Papryka była pyszna, ale nie wiedziałem, że jest w niej sól himalajska!?
    Cóż to takiego?
    A co do pieczarek/grzybów, chyba muszę zaopatrzyć Autorkę tej potrawy w słoiczek suszonych podgrzybków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Informacja o soli hamalajskiej Kala Namak:
      http://solhimalajska.pl/content/s%C3%B3l-czarna-kala-namak

      Usuń