środa, 20 listopada 2013

Kotlety z kaszy gryczanej

Najzwyklejsze kotlety gryczane ale bardzo smaczne.Polecam na obiad lub na zimno do chleba.Do tego dobry ogórek kiszony lub surówka z kiszonej kapusty i mamy pyszny obiad.



Skladniki:
-1 torebka kaszy gryczanej prażonej
- 4 duże pieczarki
- 1 łyżka zmielonego słonecznika
-2 łyżki płatków drożdżowych /niekoniecznie/
-1 cebula ,2 ząbki czosnku
-siemię lniane zmielone do obtoczenia
-1 łyżka przyprawy warzywnej,sól ,pieprz ,olej
-garść posiekanej natki

Wykonanie:
kaszę ugotować z 1 łyżką przyprawy warzywnej
pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki i poddusić na oleju
wymieszać  kaszę,pieczarki ,słonecznik i płatki drożdżowe dodać startą surową cebulę i rozdrobniony czosnek oraz natkę,przyprawić do smaku
dokładnie wymieszać starając się kaszę trochę rozgnieść /wtedy masa lepiej się zlepi/ i formować niewielkie kotleciki
obtoczyć w zmielonym siemieniu lnianym lub bułce tartej
piec w 180 st. do zrumienienia z każdej strony/ok 20 min/

Smacznego!

niedziela, 10 listopada 2013

Zapiekanka z dyni i ziemniaków

Na jesienny obiad lub ciepłą kolację polecam smaczną zapiekankę z dyni i ziemniaków.Zainspirował mnie Ten przepis.


Zapiekanka z dyni i ziemniaków

- 2 szkl.surowej i obranej dyni startej na drobnych oczkach /u mnie dynia piżmowa/
-2 szkl surowych ziemniaków startych na dużych oczkach tarki
-1 cebula surowa też starta
-2 ząbki czosnku rozgniecionego

składniki solimy ,mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby puściły sok

dodajemy:3 łyżki mąki z cieciorki lub pszennej razowej,2 łyżki oleju/dałam olej z pestek winogron/
przyprawy:1/2 łyżeczki garam-masala,curry łagodne,1/2 łyżeczki kuminu,- dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania.Można posypać pestkami dyni lub słonecznika.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 1 godz.
Smacznego!