niedziela, 16 czerwca 2013

Wegańskie kotlety z kalafiora i kalarepki

Zainspirowana Tym przepisem zrobiłam kotlety z kalafiora i kalarepki.Zostały wykorzystane zalegające w lodówce  i już ciut przywiędnięte warzywa.Wyszły bardzo smaczne kotleciki - ,polecam.



Składniki:2 małe kalafiory,1 średnia kalarepka,2 ząbki czosnku,1 łyżka suszonej cebuli,1 łyżka płatków drożdżowych,2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,mąka owsiana /zmielone płatki/- ilość potrzebna do zagęszczenia masy kotletowej,przyprawy do smaku -curry łagodne,kminek ,sól,koperek lub inna zielenina.

Wykonanie:warzywa umyć,kalarepkę obrać ,przekroić na pół i wraz z kalafiorem ugotować na parze.
Rozgnieść widelcem dodać pozostałe składniki,doprawić do smaku i dodać tyle mąki owsianej aby można było uformować kotlety.
Obtoczyć w otrębach lub w bułce tartej i smarzyć na rumiano.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Gotowe.

Smacznego!