wtorek, 16 kwietnia 2013

Pasta z natki , słonecznika i zielonego /mrożonego/ groszku

Pyszna pasta do chleba i w dodatku w kolorze za którym chyba każdy już się stęsknił.


Składniki: 1 szkl. pestek słonecznika,1 duży pęczek natki,2 łyżki oliwy,1 łyżka soku z cytryny,1 szkl ugotowanego zielonego groszku,sól ziołowa do smaku

Wykonanie:pestki słonecznika uprażyć i zmielić,natkę opłukać,dokładnie odsączyć ,odciąć tylko grube łodyżki i całość posiekać,połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować.Doprawić solą do smaku.Jeśli ktoś lubi może dodać roztarty ząbek czosnku.

Smacznego!


środa, 3 kwietnia 2013

Pasta z pieczonego bakłażana i papryki

Pomysł zaczerpnięty z Tej strony ,przepis trochę zmieniłam.Pasta jest pyszna  - polecam.



Składniki:1 bakłażan,1 duża ,czerwona papryka,3 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy lub dobrego oleju/dałam rzepakowy na zimno tłoczony/,sól pieprz,1 łyżeczka dobrej musztardy lub sok z cytryny do smaku.

Wykonanie:bakłażan przekroiłam na pół i razem z papryką/ w całości/ i nieobranymi ząbkami czosnku piekłam w rękawie ok 1 godz.
Nie otwierając rękawa zostawiłam do całkowitego wystudzenia
Z bakłażana i papryki zdjęłam skórkę,usunęłam pestki,czosnek wycisnęłam z łupinek -wszystko zmiksowałam ,dodałam olej i przyprawy.Gotowe.
Jeśli ktoś nie lubi czosnku ,to może dodać do pieczenia cebulę.

Smacznego!
Smacznego