wtorek, 19 lutego 2013

Kapusta pekińska kiszona -kimchi

Bardzo smaczna i zdrowa kiszonka ,idealny dodatek do różnych potraw -kimchi.Koreańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez tej kiszonki.
Inspiracją do mojej wersji kimchi był Ten przepis .Trochę zmieniłam sposób wykonania i pominęłam ostrą papryczkę.Wyszła wspaniała i bardzo zdrowa kiszonka.



Składniki:1 większa kapusta pekińska,1 duża marchewka,ok10cm pora,1/2 czerwonej papryki,8 szt rzodkiewek,1 czubata łyżka startego świeżego imbiru,3 duże ząbki czosnku,1 łyżka soli,1/2 łyżeczki pieprzu /opcjonalnie/2 łyżki soku z cytryny,1/2 szkl zimnej wody

Wykonanie:kapustę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w 0,5 cm paski,rzodkiewki w plasterki,marchew w wiórki,paprykę też w cienkie paski,por w krążki
wymieszać z wodą sól,starty imbir i starty czosnek oraz sok z cytryny,jeśli ktoś lubi może dodać pieprz lub chili.
Dokładnie wymieszać warzywa z zalewą,ugnieść ,przykryć talerzem i zostawić np. na całą noc
lub na kilka godzin.Chodzi o to aby warzywa puściły sok.
Ponownie wymieszać i ew. dosolić wg uznania -jest to tzw. wstępne kiszenie.
Warzywa przełożyć do słoja lub kamiennego garnka ugnieść tak żeby warzywa pokrywała warstwa soku,przycisnąć słoikiem z wodą i postawić w ciepłym miejscu.Ja stawiam słój w kuchni na górnej szafce ,tam jest najcieplej.
Po 3-4 dniach spróbować czy już się ukisiło.Gdy kapusta będzie dostatecznie ukiszona ,zamknąć słoik i wstawić do lodówki.
Uwaga -kiszonka ma zapach który nie wszystkim się podoba ale jest naprawdę pyszna.

czwartek, 7 lutego 2013

Kartacze na sposób wegetariański

Cytuję za wikipedią:
Kartacz, także cepeliny (biał. Цэпеліны) i kołduny – potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego (np. czosnkiem), a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. Zamiast mięsa spotyka się również inne wypełnienia, takie jak np. grzyby lub kapusta kiszona, a nawet ser.
Potrawę najczęściej można spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów, takich jak np. Augustów.
Odpowiednikiem kartacza na Litwie są cepeliny (także nazywane didžkukuliai).

Ja proponuję wersję wegetariańską kartaczy,dla miłośników różnych klusek jest to nielada przysmak.



Kartacze z wegetariańskim farszem.

Ciasto ziemniaczane:

6 średnich ziemniaków ugotowałam i rozgniotłam na pure,3 też średnie ziemniaki obrałam i starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach,odcisnęłam b. dokładnie na gęstym sitku zachowując sok.
Obie masy połączyłąm dodając skrobię która osiadła na dnie ziemniaczanego soku,oraz 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej.Dokładnie wyrobiłam ciasto -jeśli jest zbyt rzadkie należy dodać łyżkę mąki pszennej.

Farsz:
6 większych pieczarek,1 cebula,garść kapusty kiszonej  /wykorzystałam resztkę kapusty pekińskiej kiszonej /przepis wkrótce/.olej,sól,pieprz lub inne ulubione przyprawy do pieczarek.
Pieczarki starłam na dużych oczkach ,połączyłam z posiekaną cebulą i kapustą i dusiłam ok 10 min na oleju /do odparowania powstałego płynu/
Teraz bierzemy garść ciasta /mokrymi rękoma/ spłaszczamy na gruby  placek i nakładamy na środek farsz,zlepiamy i formujemy owalny kluch.
Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 10 min od wypłynięcia.Podajemy z cebulką zeszkloną na oleju.Gotowe
Smacznego.