czwartek, 17 stycznia 2013

Naleśniki z dynią i orzechami

W zaprzyjażnionym warzywniaku trafiłam na polską dynię.Trochę nie pasuje do zimowych widoków  ale ja mogę jeść dynię cały rok i nie znudzi mi się .Na pierwszy ogień poszła zupa dyniowa a dzisiaj naleśniki z farszem z dyni i orzechów włoskich.


Naleśniki z dynią i orzechami włoskimi
Ciasto naleśnikowe :1szkl. mąki kukurydzianej,1 szkl zwykłej,1 szkl.mąki pszennej razowej,1 jajko,mleko roślinne w ilości potrzebnej aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.szczypta soli.
Składniki wymieszać i odstawić na 30 min ,potem smażyć naleśniki.

Farsz:3 szkl surowej startej na dużych oczkach dyni,ok 1 szkl posiekanych orzechów włoskich,1 średnia cebula,1 płaska łyżka kuminu lub zwykłego zmielonego kminku ,1 łyżeczka octu balsamicznego /opcja/pieprz ,sól do smaku olej do smażenia cebuli

Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na oleju pod koniec dodać startą dynię ,dusić ok 15 min,dodać orzechy i przyprawy ,całość poddusić jeszcze  chwilę.Farsz nakładać na naleśniki.Gotowe

Smacznego!

niedziela, 13 stycznia 2013

Pasta z fasoli Jaś z pieczoną papryką

Fasola Jaś jest świetną bazą do tworzenia różnych wersji pysznej kremowej pasty do chleba.Najsmaczniejsza jest świeżo ugotowana ale zapracowani mogą taką pastę zrobić z fasoli z puszki.Ta pasta powstała z okazji wyprodukowania,kolejnej porcji, domowej papryki opiekanej b/ skórki.

Składniki:
ok.30 dkg fasoli Jaś ,1szt papryki opiekanej b/skórki  z czosnkiem,1 łyżka suszonej cebuli,2 łyżki przyprawy do roślin strączkowych lub po łyżeczce majeranku ,cząbru i kminku,ok 2 łyżek wywaru z gotowania fasoli,sól do smaku.

Wykonanie:
fasolę płuczemy ,zalewamy chłodną wodą i zostawiamy na noc,następnego dnia wodę odlewamy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości /ja fasoli w trakcie gotowania nie solę/
A teraz dla tych co mają dużo czasu i cierpliwości:ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę obieramy ze skórki,jest wtedy lżej strawna.
Fasolę ,paprykę i przyprawy miksujemy w miarę potrzeby z dodatkiej wody z gotowania,na końcu solimy do smaku.Gotowe.