niedziela, 25 sierpnia 2013

Wegański krem z nerkowców i banana


Ten smaczny i zdrowy deser powstał przy okazji produkcji mleka z orzechów nerkowca.Orzechy zostały w pełni wykorzystane.

Krem orzechowo -bananowy

1 czubatą łyżkę odciśniętej masy orzechowej zmiksowałam z 1 bardzo dojrzałym bananem i 1 łyżką karobu .Dodałam też 3 morele żeby krem nie był zbyt mdły -i gotowe.


Mleko z nerkowców
1/2 szkl orzechów namoczyłam na 3 godz. w letniej wodzie,odcedziłam ,zalałam 1 szkl świeżej,przegotowanej wody i miksowałam kilka minut.Powstałą masę odcisnęłam przez podwójną gazę i jeszcze raz zmiksowałam wiórki z następną szkl wody.
Otrzymałam ok 1/2 l mleka.Można dodać więcej wody wtedy mleko jest mniej esencjonalne.
To, co mi zostało na gazie użyłam do kremu.

Tak przygotowane mleko dodaję do ugotowanej owsianki lub do kaszy jaglanej na śniadanie.
Smacznego !

1 komentarz: