poniedziałek, 8 lipca 2013

Wegańska pasta z brokuła i pestek dyni

Robiłam kiedyś taką pastę z dodatkiem mielonych migdałów.Jednak brokuł w połączeniu z pestkami dyni , ma bardziej wyrazisty smak.Mi zdecydowanie lepiej smakuje taka wersja pasty.



Składniki:1 mały brokuł,3 łyżki zmielonych pestek dyni /nieuprażonych/dowolne przyprawy wg własnych upodobań.Ja doprawiłam 1 łyżeczką suszonego czosnku niedźwiedziego,.odrobiną soku z cytryny i solą.

Wykonanie:kwiat brokuła wraz z miękkimi łodygami gotujemy 10 min na parze i po ugotowaniu zalewamy lodowatą wodą.Odsączamy i razem z pestkami dyni miksujemy -doprawiamy do smaku.Gotowe.
Najlepiej smakuje z pomidorem na kromce domowego razowego chleba.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo fajna, kiedyś robiłam podobną z marchewki, brokuła zjadłam niestety dziś na obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń