środa, 3 kwietnia 2013

Pasta z pieczonego bakłażana i papryki

Pomysł zaczerpnięty z Tej strony ,przepis trochę zmieniłam.Pasta jest pyszna  - polecam.



Składniki:1 bakłażan,1 duża ,czerwona papryka,3 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy lub dobrego oleju/dałam rzepakowy na zimno tłoczony/,sól pieprz,1 łyżeczka dobrej musztardy lub sok z cytryny do smaku.

Wykonanie:bakłażan przekroiłam na pół i razem z papryką/ w całości/ i nieobranymi ząbkami czosnku piekłam w rękawie ok 1 godz.
Nie otwierając rękawa zostawiłam do całkowitego wystudzenia
Z bakłażana i papryki zdjęłam skórkę,usunęłam pestki,czosnek wycisnęłam z łupinek -wszystko zmiksowałam ,dodałam olej i przyprawy.Gotowe.
Jeśli ktoś nie lubi czosnku ,to może dodać do pieczenia cebulę.

Smacznego!
Smacznego

1 komentarz:

  1. rafinowany rzepakowy jest równie dobry co tłoczony na zimno, a dużo tańszy ;) Ponoć w składzie nie ma aż tak dużo różnic :)

    OdpowiedzUsuń