czwartek, 7 marca 2013

Pulpety z soczewicy w bulionie porowym


Pulpety z soczewicy gotowane w bulionie porowym

Składniki:1 szkl. suchej soczewicy czerwonej lub zielonej
                 1 bułka pełnoziarnista wielkości kajzerki
                  1 jajko od/ zielononóżek/
                   1 łyżka cebuli suszonej
                   2 łyżki płatków drożdżowych /niekoniecznie/
                   1 łyżeczka suchych dróżdży
                    bulion warzywny
                    10 cm pora
                    woda do namoczenia bułki

Wykonanie:suchą soczewicę zmielić na mączkę w młynku do kawy
                   bułkę namoczyć w ciepłej wodzie i lekko odcisnąć
                   połączyć 6 pierwszych składników i zmiksować ,jeśli masa będzie za sucha dodać trochę
                   wody,doprawić solą i pieprzem
                   zagotować bulion ,dodać pokrojony w krążki por i wrzucać na wrzątek kulki uformowane
                   z masy soczewicowej
                   gotować 20min
                  bulion można zagęścić mąką ,wtedy otrzymamy sos do pulpetów

Smacznego!
                   
                   

1 komentarz: