wtorek, 19 lutego 2013

Kapusta pekińska kiszona -kimchi

Bardzo smaczna i zdrowa kiszonka ,idealny dodatek do różnych potraw -kimchi.Koreańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez tej kiszonki.
Inspiracją do mojej wersji kimchi był Ten przepis .Trochę zmieniłam sposób wykonania i pominęłam ostrą papryczkę.Wyszła wspaniała i bardzo zdrowa kiszonka.



Składniki:1 większa kapusta pekińska,1 duża marchewka,ok10cm pora,1/2 czerwonej papryki,8 szt rzodkiewek,1 czubata łyżka startego świeżego imbiru,3 duże ząbki czosnku,1 łyżka soli,1/2 łyżeczki pieprzu /opcjonalnie/2 łyżki soku z cytryny,1/2 szkl zimnej wody

Wykonanie:kapustę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w 0,5 cm paski,rzodkiewki w plasterki,marchew w wiórki,paprykę też w cienkie paski,por w krążki
wymieszać z wodą sól,starty imbir i starty czosnek oraz sok z cytryny,jeśli ktoś lubi może dodać pieprz lub chili.
Dokładnie wymieszać warzywa z zalewą,ugnieść ,przykryć talerzem i zostawić np. na całą noc
lub na kilka godzin.Chodzi o to aby warzywa puściły sok.
Ponownie wymieszać i ew. dosolić wg uznania -jest to tzw. wstępne kiszenie.
Warzywa przełożyć do słoja lub kamiennego garnka ugnieść tak żeby warzywa pokrywała warstwa soku,przycisnąć słoikiem z wodą i postawić w ciepłym miejscu.Ja stawiam słój w kuchni na górnej szafce ,tam jest najcieplej.
Po 3-4 dniach spróbować czy już się ukisiło.Gdy kapusta będzie dostatecznie ukiszona ,zamknąć słoik i wstawić do lodówki.
Uwaga -kiszonka ma zapach który nie wszystkim się podoba ale jest naprawdę pyszna.

2 komentarze:

  1. Jestem miłośnikiem kiszonek, ze względu na ich specyficzny smak i zapach. Kimczi przebija wszystkie inne kiszonki pod wzgledem głębi i intensywności smaku. Kimczi balansuje na granicy egzotycznego i odrażającego zapachu. Szkoda jednak pozbawiać ją pikantności pochodzącej od ostrych papryczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę szkoda, że bez koczugaru chyba, że tak właśnei miało być bo przecież "białe" kimchi też w Korei jest popularne.

    Zapraszam do mojego przepisu:
    http://www.korea-online.pl/75-23-przepis-mak-kimchi.htm

    OdpowiedzUsuń