niedziela, 13 stycznia 2013

Pasta z fasoli Jaś z pieczoną papryką

Fasola Jaś jest świetną bazą do tworzenia różnych wersji pysznej kremowej pasty do chleba.Najsmaczniejsza jest świeżo ugotowana ale zapracowani mogą taką pastę zrobić z fasoli z puszki.Ta pasta powstała z okazji wyprodukowania,kolejnej porcji, domowej papryki opiekanej b/ skórki.

Składniki:
ok.30 dkg fasoli Jaś ,1szt papryki opiekanej b/skórki  z czosnkiem,1 łyżka suszonej cebuli,2 łyżki przyprawy do roślin strączkowych lub po łyżeczce majeranku ,cząbru i kminku,ok 2 łyżek wywaru z gotowania fasoli,sól do smaku.

Wykonanie:
fasolę płuczemy ,zalewamy chłodną wodą i zostawiamy na noc,następnego dnia wodę odlewamy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości /ja fasoli w trakcie gotowania nie solę/
A teraz dla tych co mają dużo czasu i cierpliwości:ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę obieramy ze skórki,jest wtedy lżej strawna.
Fasolę ,paprykę i przyprawy miksujemy w miarę potrzeby z dodatkiej wody z gotowania,na końcu solimy do smaku.Gotowe.

2 komentarze: