czwartek, 17 stycznia 2013

Naleśniki z dynią i orzechami

W zaprzyjażnionym warzywniaku trafiłam na polską dynię.Trochę nie pasuje do zimowych widoków  ale ja mogę jeść dynię cały rok i nie znudzi mi się .Na pierwszy ogień poszła zupa dyniowa a dzisiaj naleśniki z farszem z dyni i orzechów włoskich.


Naleśniki z dynią i orzechami włoskimi
Ciasto naleśnikowe :1szkl. mąki kukurydzianej,1 szkl zwykłej,1 szkl.mąki pszennej razowej,1 jajko,mleko roślinne w ilości potrzebnej aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.szczypta soli.
Składniki wymieszać i odstawić na 30 min ,potem smażyć naleśniki.

Farsz:3 szkl surowej startej na dużych oczkach dyni,ok 1 szkl posiekanych orzechów włoskich,1 średnia cebula,1 płaska łyżka kuminu lub zwykłego zmielonego kminku ,1 łyżeczka octu balsamicznego /opcja/pieprz ,sól do smaku olej do smażenia cebuli

Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na oleju pod koniec dodać startą dynię ,dusić ok 15 min,dodać orzechy i przyprawy ,całość poddusić jeszcze  chwilę.Farsz nakładać na naleśniki.Gotowe

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Lubię połączenie dyni, orzechów, (bazylii i pomarańczy). :-D Dzięki za inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A przybranie z sałaty rzymskiej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, da się Pan/Pani zaprosić do społeczności kulinarnej?
    link:
    https://plus.google.com/u/0/communities/111491622500536040199
    Zapraszam i proszę poczytać informacje pod kategoriami, wrzucić kilka przepisów do działów .. taka mała reklama dla blogu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń