wtorek, 30 października 2012

Pasta z jarmużu i orzechów

Jarmuż -odmiana botaniczna kapusty .Wartości odżywcze wg wikipedii:

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza

To bardzo piękne  warzywo czasami pojawia się w sklepach ale pełni rolę dekoracji i kupowane jest głownie w celu ozdabiania potraw.
Kupując jarmuż zostałam zapytana "co będę z tego robić" -jeszcze nie wiedziałam zamierzałam dopiero poszukać jakiegoś przepisu  w sieci.Tymczasem jarmuż wylądował na balkonie  i dobrze bo przyszły pierwsze przymrozki ,a to warzywo bardzo lubi być podmrożone.

Dzisiaj odcięłam z dużego 'bukietu" 3 gałązki  i zrobiłam pastę do chleba  - polecam.

       
 
 
Pasta z jarmużu i orzechów włoskich
 
3 gałązki jarmużu,garść orzechów włoskich,przyprawy,sok z cytryny
 
Od głównej łodygi gałązki odcinany liście,płuczemy i blanszujemy ok 10 min,odsączamy.
Warzywo miksujemy z orzechami,łyżeczką soku z cytryny i 2 łyżkami wody.Zmiksowaną masę doprawiamy solą pieprzem i jeśli trzeba sokiem z cytryny.
Do tej pasty nie dodajemy oliwy -orzechy są dostatecznie tłuste.Gotowe. 
 
Jeśli ktoś ma jakiś przepis z wykorzystaniem jarmużu ,to chętnie skorzystam.