wtorek, 17 lipca 2012

Pasta z batata i pieczonej papryki


Miała być pasta z bakłażana i papryki wg Tego przepisu ,ale baklażana nie było w domu .Trzeba by iść na targ a cały dzień lało.Wykorzystałam więc batata   i to był bardzo dobry pomysł.Pasta wyszła pyszna i dosyć pożywna.Bardzo polecam zwłaszcza z razowym pieczywem domowego wypieku.



Składniki:1 batat,1 duża papryka czerwona,kilka ząbków czosnku,2 pełne łyżki zmielonych ziaren słonecznika /lub całych jak kto lubi/oliwa,zioła np. prowansalskie,sól

Wykonanie:paprykę myjemy i w całości wkładamy do torby do pieczenia,lub układamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką,
Batata szorujemy szczoteczką /dokładnie bo będziemy używać też skórki/kroimy wzdłuż na ćwiartki ,opruszamy ziołami,solą i polewamy oliwą.Układamy w drugim naczyniu razem z kilkoma nieobranymi ząbkami czosnku.Tego naczynia nie przykrywamy.
Paprykę i bataty pieczemy razem w piekarniku ok 1 godz.
Upieczoną paprykę zostawiamy w torbie do ostygnięcia /aby było łatwo zdjąć skórkę/.
Miksujemy razem batata /z skórką/ ,wyciśnięty z łupinek czosnek i obraną paprykę oraz 2 łyżki zmielonych ziaren słonecznika
Pastę doprawiamy wg uznania -ja dodałam odrobinę soku z cytryny żeby zrównoważyć słodycz ziemniaka.Myślę że można też  dodać kilka kropli octu balsamicznego.Gotowe.
Smacznego!

wtorek, 3 lipca 2012

Lemoniada z porzeczek

Mocno schłodzona ,lekko kwaskowata doskonale gasi pragnienie.To zupełnie inny napój niż kompot ,którego nie lubię.
Porzeczki prosto z działki przyniesione przez Tofalarię i Sahiba-wielkie dzięki!


Składniki:garść porzeczek z ogonkami,cukier lub miód,woda mineralna,kilka listków mięty

Wykonanie:porzeczki /nie odrywać ogonków/wypłukać i zalać wrzątkiem tak żeby pokrył owoce,pogotować ok 15 min,posłodzić wg uznania, wrzucićlistki mięty i zostawić do ostygnięcia.
Wystudzone owoce odcedzić i połączyć z ok.1,5 l. wody mineralnej ja użyłam Kingę niegazowaną.Napój mocno schłodzić i pić,pić,pić...