czwartek, 21 czerwca 2012

Pieczone bataty na kolację

U nas bataty to prawie kulinarna rozrzutność chociaż cena porównywalna jest z fasolką szparagową już nie mówiąc o czereśniach.
Znalazłam je gdzieś w kąciku warzywniaka  i udało się utargować2 szt dosyć duże za 6 zł.
Ja potraktowałam te słodkie ziemniaki jako ciekawostkę ,bardzo przypominającą  mi dynię.

Ostatnio czytam książkę "Sama na drodze" Le Tan Sitek opowieśc o losach wietnamskiej dziewczynki której dzieciństwo przypadło na ciężki okres okupacji francuskiej w Wietnamie.Sporo jest tam informacji jak odżywiali się wtedy ludzie  na wsiach.
cyt....postanowiły oszczędzać żywność.ich głównym codziennym daniem jest ryż zmieszany z kukurydzą albo z batatami,które zasadziły na każdym wolnym kawałeczku ziemi.Liście batatów służą im za jarzynę...

My mamy swoje rodzime ziemniaki bez których mnie ciężko byłoby żyć.

Dzisiaj proponuję zapiekankę z batatów na lekką, letnią kolację do tego ogórek kiszony domowej roboty i świeżo upieczony chleb.


Pieczone bataty z pietruszką korzeniową i pomidorami

Składniki:2 duże bataty,2 młode ,białe pietruszki,2 pomidory
marynata:2 łyżki oliwy ,przyprawa "5 smaków",kilka kropli octu balsamicznego,sól lub sos sojowy
Wykonanie:warzywa wyszorować /nie obierać/ pokroić wzdłuż na ćwiartki ,wymieszać z marynatą i odstawić na 1 godz.
po tym czasie zapakować wszystko w rękaw lub ułożyć w naczyniu do pieczenia .Moje jarzynki piekły się w towarzystwie chleba  60 min.Gotowe.

Smacznego!

czwartek, 7 czerwca 2012

Szpinakowy pasztet

Ja szpinak lubię pod każdą postacią,ale kto nie lubi zielonej papki proponuję wykorzystać ten przepis:



Składniki:0,5 kg szpinaku /świeżego/ 3/4 szkl.czerwonej soczewicy /suchej/, o,5 szkl mąki owsianej /zmielone płatki owsiane/ lub bułki tartej razowej,2 ząbki czosnku 1 jajko /opcja/,garść pestek dyni lub słonecznika,pieprz ziołowy.olej

Wykonanie:soczewicę wypłukać i ugotować "na gęsto",szpinak  /same liście/wypłukać i pokroić
poddusić na 1 łyżce oleju,połączyć z soczewicą ,rozgniecionym czosnkiem i mąką lub bułką tartą można dodać jajko /niekoniecznie/doprawić do smaku
wyłożyć do foremki i posypać pestkami,zapiekać 40 min w 200 st.
Kroić po całkowitym wystygnięciu.

Przepis dodaję do akcji"Czas na szpinak 2"