wtorek, 22 maja 2012

Dżem z rabarbaru z hibiskusem

Inspiracją do wykorzystania kwiatów hibiskusa był Ten przepis.Znakomity pomysł na ciekawy w smaku dżem.Polecam.

Składniki:ok kilograma rabarbaru,szklanka kwiatów hibiskusa /suchych/,1 szkl. brązowego cukru,woda

Wykonanie:kwiaty hibiskusa zalać ciepłą wodą tak żeby pokryła całość,odstawić
w tym czasie umyć rabarbar i nie obierając pokroić na krążki, kwiaty odcedzić i wybrać ew.twardawe częśći lub łodyżki,połączyć z cukrem odcedzoną wodą i gotować do uzyskania syropu,ok 15 min,dodać pokrojony rabarbar i razem dusić do odpowiedniej gęstości,jeśli trzeba dodać jeszcze cukru.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,pasteryzować 20 min

Uwaga! ja nie kroiłam namoczonych kwiatków -bardzo ładnie rozgotowały się.

A na upały polecam znakomity napój z wody mineralnej i hibiskusa


Do szkl. z ulubioną wodą mineralną wrzucić kilka kwiatków hibiskusa i kilka listków mięty  odstawić na 30 min żeby naciągnęło.

środa, 2 maja 2012

Kotlety jajeczno -ryżowe

Dzisiaj propozycja na majowy obiad dla wegetarian jedzących jajka ale nie tylko.Domowy mięsożerca zjadł  i nic nie powiedział a to oznacza że smakowały chociaż bez mięsa.


Składniki:3jajka od kurek  zielononóżek ugotowane na twardo,szkl ugotowanego ryżu basmati,4 cebulki dymki,łyżka natki pietruszki,2 łyżki domowej papryki opiekanej pokrojonej w kostkę lub taką samą ilość papryki surowej,przyprawa 5 smaków,olej ,bułka tarta

Wykonanie:
- Ugotowane jajka na twardo obrać i zmiksować z ugotowanym na sypko ryżem i doprawionym przyprawą 5 smaków
- dymkę pokroić i poddusić na oleju pod koniec dodać rozgnieciony czosnek /niekoniecznie/
- zmiksowaną masę połączyć z dymką,papryką,dodać natkę i doprawić wg swojego smaku
- masę zagęścić jeśli trzeba bułką tartą
- obtaczać w mące i zrumienić na oleju
Gotowe -kotlety dobrze smakują z ziemniakami z koperkiem i mizerią .Smacznego!