środa, 25 kwietnia 2012

Marmolada z mango i jabłek bez cukru

Po długiej przerwie pora podzielić się przepisami,których trochę się uzbierało.Na pierwszy plan idzie bardzo słodka marmolada z owoców mango ,które czasem można kupić dojrzałe i po przystępnej cenie.
Dużą zaletą takiej marmolady jest to,że nie zawiera cukru ani innego słodzika.

Skład: 2 duże i dojrzałe owoce mango ,4 jabłka deserowe /lub dla tych co lubią niezbyt słodko jabłka kwaskowe np. renety/,1 łyżka soku z cytryny i otarta skórka

Wykonanie:Mango myjemy i obieramy ze skórki,kroimy w kostkę
Przy samej pestce miąższ jest soczysty ale  włóknisty, dlatego dobrze jest tępą stroną noża zeskrobać soczysty miąższ a włókienka pozostaną przy pestce.
Jabłka obieramy i też kroimy w kostkę,owoce łączymy i dusimy mieszając ok 30 min.Pod koniec dodajemy sok i skórkę.Jeśli ktoś lubi można masę zmiksować.Gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 20 min.