czwartek, 8 marca 2012

Kotlety z ryżu i selera

Były już kotlety  ryżowo - marchewkowe,tym razem wersja ryż +seler.Przepis pochodzi z książki "200 potraw z kaszy i mąki" p.Jadwigi Celczyńskiej.


Składniki:1 torebka ryżu Basmati,1 średni seler,1 jajko,1 łyżka posiekanej natki lub koperku,1 łyżka przecieru pomidorowego,przyprawa warzywna  do gotowania ryżu,sól,pieprz i olej do smażenia
ja dodałam kilka kawałków opiekanej papryki bez skórki własnej produkcji ,1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:ryż gotujemy z dodatkiem przyprawy warzywnej
                  - seler obieramy ,scieramy na tarce o dużych oczkach i podduszamy na oleju
                  - odsączony ryż łączymy z selerem,jajkiem dodajemy przecier pomidorowy ,paprykę
                    natkę i doprawiamy do smaku,jeśli trzeba zagęszczamy masę bułką tartą
                  -formujemy kotlety i  obtaczamy w mące /ja używam do obtaczania mąkę żytnią razową/
                   smażymy do zrumienienia.Gotowe
                    .

Smacznego!