wtorek, 28 lutego 2012

Galaretka warzywna

Polecam takie danie wegetarianom,którzy lubią galaretki.Na szczęście można już kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością ,agar -naturalną żelatynę z glonów morskich.Dzisiaj prezentuję galaretkę warzywną:


Składniki:1 marchewka ,mała pietruszka,ok 10cm pora,1/2 małego brokuła,1 jajko na twardo,3 małe pieczarki marynowane /niekoniecznie/,kilka oliwek nadziewanych czosnkiem,przyprawa warzywna,pełna łyżeczka agaru w proszku.

Wykonanie:Z marchewki ,pietruszki ,pora ,przyprawy i 2 szkl. wody gotujemy esencjonalny wywar ok 20 min.
Pod koniec gotowania dodajemy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze 10min.
W salaterce układamy pokrojone w ćwiartki jajko na twardo wyjęte z wywaru warzywa,pieczarki,oliwki
Można dodać wiele innych składników np. ugotowaną fasolkę ,pieczoną paprykę,wędzone tofu itd. -to zależy od upodobań kulinarnych i wyobrażni.
Teraz przygotowujemy wywar: po ugotowaniu warzyw powinno go być ok 1 szkl. - w miarę potrzeby doprawiamy tak aby miał wyrazisty warzywny smak.
do gorącego wywaru wsypujemy agar  i rozprowadzając go ,zagotowujemy -gorącym zalewamy warzywa
odstawiamy do wystygnięcia
Galaretka dobra jest z dodatkiem soku z cytryny lub chrzanem.
Smacznego!

środa, 22 lutego 2012

Budyń z kaszy jaglanej

Kasza jaglana na słodko- okazało się że jest dla mnie zjadliwa.Wiem że to najzdrowsza z kasz ale jakoś nie mogłam trafić na przepis który by mnie przekonał do jaglanki.No i jest,znalazłam go w książce pt."Kuchnia którą polubisz" p. Izabeli Lewosińskiej



Składniki:2/3 szkl. kaszy jaglanej,1 łyżka maku /w przepisie 5 łyż./5 łyżek mleka roślinnego w proszku ,1 łyżka miodu /w przepisie cukru/op cukru waniliowego .3 szkl. wody do ugotowania kaszy,dowolne zmiksowane owoce /dałam truskawki rozmrożone/

Wykonanie:
                   - wypłukaną kaszę i mak zalewamy 3 szkl. gorącej wody i gotujemy do miękkości ok
                    20 min.,gdy zgęstnieje dodajemy mleko w proszku ,miód cukier waniliowy gotujemy
                   jeszcze ok 5 min mieszając
                  -gorącą kaszę miksujemy i wykładamy do salaterki,gdy całkowicie wystygnie
                  przekładamy na talerz i polewamy zmiksowanymi owocami
Ja swój budyń wystudziłam na balkonie ,bardzo dobrze stężał i dał się łatwo przełożyć.

Bardzo polecam taki smaczny i zdrowy deser,jeśli ktoś nie lubi maku ,to może dodać np. wiórki kokosowe.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
                                                             
                  

poniedziałek, 13 lutego 2012

Awokado z truskawkami

Przepis na tę surówkę bierze udział w "Akcja Awokado".
Przepis prosty i błyskawicznie się robi jeśli wcześniej rozmrozimy truskawki.Polecam o tej porze roku użyć truskawek mrożonych a te piękne które pojawiły się na rynku ,omijać szerokim łukiem.
Sok ,który puszczą rozmrożone truskawki świetnie komponuje się ze smakiem awokado
Wykonanie: wcześniej rozmrażamy na sitku 1/2 torebki truskawek
dojrzałe awokado myjemy ,kroimy wzdłuż i wyjmujemy pestkę,obieramy ze skórki i
kroimy w kostkę
dwie solidne garście roszponki płuczemy i dokładnie odsączamy z wody
łączymy awokado ,roszponkę i truskawki ,można skropić odrobiną oliwy ale
niekoniecznie.Pamiętajmy że awokado to tłusty owoc.Surówki nie soliłam.
Smacznego!

czwartek, 9 lutego 2012

Kokosowe naleśniki

Przepis znaleziony kiedyś w sieci niestety nie pamiętam gdzie.Kokosowe dlatego że zamiast zwykłego mleka zrobione są z dodatkiem mleka kokosowego z puszki.Farsz do tych naleśników dowolny, co kto lubi.Ja jadłam z syropem pomarańczowym domowej roboty.
Składniki:
puszka mleczka kokosowego,3/4 szkl wody mineralnej gazowanej,2 jajka,mąka,sól
Wykonanie:mleko wymieszać z wodą i jajkami,dodać szczyptę soli,wmieszać tyle mąki żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany,odstawić na 1 godz.
Smażyć naleśniki ,podawać polane syropem lub z dowolnym farszem.
Smacznego !
Przepis dodaję do akcji "Naleśniki na rózne sposoby"

wtorek, 7 lutego 2012

Papryka opiekana z czosnkiem

Taką paprykę dobrze jest mieć w słoiczku w lodówce.Bez skórki ,miękka i bardzo aromatyczna.Przydaje się gdy chcemy zrobić makaron z warzywami,zapiekankę ,sałatkę lub zwykłą kanapkę.Inspiracją były liczne przepisy z netu.
Ostatecznie taką paprykę robię tak:
3 szt czerwonej papryki myję ,układam w metalowej misce i opiekam ok 1 godz. w 200 st.gorące wkładam do foliowej torby i czekam aż wystygnie.
Wystudzoną paprykę obieram ze skórki /łatwo się obiera/ usuwam pestki i kroję na dowolne kawałki.
Teraz czosnek - na 3 szt papryki użyłam8 ząbków .
Na dno słoiczka układam 2 ząbki obrane i pokrojone w plasterki lub rozgniecione /jak kto woli/obsypuję ziołami prowansalskimi,skrapiam kilkoma kroplami octu balsamicznego lub sokiem z cytryny i zalewam olejem lub oliwą.
teraz układam warstwę papryki odrobinę ją solę,dociskam tak żeby usunąć pechęrze powietrza
i znów czosnek zioła ,ocet i olej -i tak do wyczerpania składników
na wierzch układam warstwę czosnku,słoik zakręcam i do lodówki.Dobra jest już na drugi dzień.
Smacznego!

piątek, 3 lutego 2012

Naleśniki ziemniaczane

Przepis na te ciekawe naleśniki pochodzi z ksiązki kucharskiej wydanej 1853 r.Znalazłam go w gazetce kulinarnej "Prześlij przepis" udostępniła ten przepis p.Danuta z Łukowa.Ja wprowadziłam niewielkie zmiany w nawiasach podałam proporcje z originału
Składniki:
1/2 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków /na pure/
3 łyżki cukru pudru -ja pominęłam
3 jajka /10 jajek!/
6 łyżek słodkiej śmietanki /3-4 łyżki/
garść rodzynek -pominęłam
skórka otarta z cytryny,szczypta soli
olej do smażenia /masło/
Wykonanie:
:ugniecione ziemniaki ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem,dodajemy skórkę ,śmietankę ,rodzynki i sól,z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą ziemniaczaną.
Smazymy naleśniki/ z tej ulości masy wyszły mi 4 szt/ o śred 16 cm
Moja rada:naleśniki są niezwykle delikatne ,dlatego po zrumienieniu jednej strony nakryłam drugą patelnią i ostrożnie odwróciłam .
Bardzo smaczne były z dodatkiem surówki z świeżej żurawiny z jabłkiem i cukrem.
Przepis bierze udział w akcji "Naleśniki na różne sposoby"
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/nalesniki-na-rozne-sposoby