niedziela, 22 stycznia 2012

Zapiekanka z ziemniaków i soczewicy

Druga zapiekanka z udziałem ziemniaków,powstała z składników znajdujących się aktualnie w domu /spiżarni/ dlatego zgłaszam ten przepis do akcji "Tylko ze spiżarni".-banerek po prawej stronie bloga
Składniki:
5 średnich ziemniaków,3/4 szkl czerwonej soczewicy,1 duża cebula,2 łyżki jogurtu naturalnego lub 1 łyżka oliwy,garść płatków migdałowych lub orzechów np. włoskich,przyprawa do soczewicy -ja dałam "5 smaków"kilka pomidorków świeżych lub z puszki,można zamiast pomidorów zapiekankę udekorować papryką
Wykonanie:
-ziemniaki obrać i ugotować,wody z ziemniaków nie wylewać,odparowane ziemniaki utrzeć na pure z jogurtem lub oliwą można dodać posiekany koperek /ja w tym momencie nie miałam/
-soczewicę wypłukać i zalać wodą z gotowania ziemniaków,dodać1/2 łyżeczki przyprawy i pogotować 20 min. do momentu aż ziarna wchłoną wodę.Trzeba mieszać !Jeśli trzeba doprawić solą.
-cebulę pokroić w piórka i poddusić na małej ilości oleju
naczynie do zapiekania wysmarować olejem,wyłożyć warstwę ziemniaków,na ziemniaki cebulę i ostatnia warstwa soczewica,całość udekorować pomidorami lub papryką i obsypać orzechami lub płatkami migdałowymi.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 30min.
Smacznego!

środa, 18 stycznia 2012

Sałatka z roszponki i awokado


Bardzo prosta i pożywna sałatka a to dzięki takim składnikom jak awokado i orzechy pistacjowe.
Składniki: 1/2 op roszponki,1 dojrzałe awokado,kilka liści cykori,garść orzechów pistacjowych
sos z 1 łyżki soku z cytryny ,1 łyzeczki musztardy,1 łyżki miodu i 3 łyżek wody mineralnej /zamiast oliwy -awokado jest tłuste/ sól do smaku -składniki sosu wlać do słoika i silnie wstrząsnąć.Sos powinien być słodko- kwaśny.
Wykonanie :roszponkę wypłukać i dobrze odsączyć,awokado przekroić na pół wyjąć pestkę i wybrać łyżeczką kawałki owocu,cykorię pokroić w paski,orzechy wyłuskać ,zalać na 10min gorącą wodą i obrać ze skórki
wymieszać wszystkie składniki i przed podaniem polać sosem -gotowe.

piątek, 13 stycznia 2012

Wegetariański przepis na gołąbki,kasza gryczana świetnie komponuje się smakowo z suszonymi grzybami.To danie przekonuje mnie do kaszy gryczanej którą do tej pory raczej omijałam.
Składniki:1 torebka kaszy gryczanej,5 dkg suszonych grzybów,1 duża cebula,kapusta włoska,natka pietruszki,olej ,przyprawa 5 smaków lub inna ulubiona
Wykonanie:liście kapusty blanszujemy,osączamy i studzimy
grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy 30min,dolewamy jeszcze trochę wody i gotujemy do miękkości,odcedzamy z wywaru i drobno kroimy
cebulę kroimy w kostkę dusimy na oleju,pod koniec dodajemy pokrojone grzyby,jeszcze chwilę razem dusimy,doprawiamy do smaku ulubioną przyprawą
cebulę i grzyby mieszamy z ugotowaną i dobrze odsączoną kaszą gryczaną,dodajemy 1 łyżkę natki,farsz nakładamy na liście zblanszowanej kapusty,zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym,można z wierzchu skropić oliwą,przykrywamy folią aluminiową /jeśli naczynie nie posiada pokrywki/ i pieczemy ok 40 min
Ja lubię gołąbki bez sosów ale oczywiście można polać je np. sosem pomidorowym jeśli ktoś lubi.
Smacznego!

czwartek, 12 stycznia 2012

Rogaliki marchewkowe

Przepyszne,bardzo kruche rogaliki .Przepis znalazłam na blogu "Trochę inna cukiernia".
Wprowadziłam niewielkie zmiany.
U mnie wyszły trochę koślawe i zdjęcie marne ale to nie zmieniło ich wspaniałego smaku.
Bardzo polecam!

Składniki:1 szkl. mąki pszenno -razowej,1 szkl. mąki zwykłej, 3/4 szkl.mielonych orzechów laskowych,200g masła,1 op. cukru waniliowego ,1 duza marchew starta na drobnych oczkach
Wykonanie:wymieszać suche składniki,dodać startą marchew i zimne masło,posiekać i zagnieść ciasto
Rozwałkować podsypująć mąką ,wykroić trójkąty ,nakładać gęstego dżemu i zwijać w rogalik.
Ja do środka dałam dżem pomarańczowy /przepis w poprzednim poście/ wierzch posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam makiem.Rogaliki piekły się 30 min w 200 st.
Smacznego!

niedziela, 8 stycznia 2012

Dżem z pomarańczy i kiwi

Od tygodnia zalegają w kuchni niezbyt słodkie pomarańcze i twarde kiwi które miały dojrzeć .Przyszła pora zeby coś z takimi owocami zrobić.Poczytałam sobie rózne przepisy na dżemy pomarańczowe i zaczął się eksperyment w kuchni.
-3 pomarańcze zostały umyte i sparzone,skórka cieniutko obrana i pokrojona w paseczki
-z całej pomarańczy usunieta biała warstwa a miąsz pokrojony na kawałki i oczywiście usunięte pestki
- w rondlu zagotowany brązowy cukier 1 szkl. z 1szkl. wody
-3 owoce kiwi równiez sparzone i cienko obrane oraz pokrojone w małe kawałki
-do syropu dodane owoce, skórka i kilka plasterków imbiru /niekoniecznie/
-wszystko dusiło się do zgęstnienia masy ok 1,5 godz. -trzeba często mieszać!
-gorący dżem został zapakowany do wyparzonego słoiczka i gotowe
Dżem jest bardzo smaczny ,warto więc wykorzystać w ten sposób owoce które na surowo niezbyt nam smakują.
Przepis zgłaszam do akcji "Tylko ze spiżarni" banerek po prawej stronie bloga

środa, 4 stycznia 2012

Pieczony kalafior z cukinią

Dzisiaj propozycja na szybkie i proste drugie danie obiadowe.
Kalafior pieczony z cukinią
Składniki:1 mały kalafior,1 mała cukinia z miękką skórką,4 ząbki czosnku,oliwa lub dobry olej,sos sojowy,przyprawa 5 smaków,kilka kropel octu balsamicznego
Wykonanie:kalafior podzielić na różyczki,cukinię pokroić w grube półplastry,czosnek obrać i dodać do warzyw w całości
wszystko opruszyć przyprawą ,skropić oliwą i odrobiną octu balsamicznego,dodać do smaku zamiast soli sos sojowy -wymieszać i piec w dobrze nagrzanym piekarniku pod przykryciem 30 min.
W międzyczasie ugotować torebkę kaszy gryczanej.Podczas pieczenia uzyskamy trochę sosu z warzyw którym można polać kaszę -gotowe -smacznego!
Porcja na dwie osoby.