czwartek, 20 września 2012

Gołąbki z kaszą krakowską i soczewicą

Dobry sposób na wykorzystanie kaszy krakowskiej ,która nieczęsto gości na naszych stołach -polecam.



Składniki: 1/2 szkl. kaszy krakowskiej,3/4 szkl.soczewicy brązowej,6 dużych liści z kapusty włoskiej,przyprawy  -1 łyżka bulionu wegetariańskiego ,1 duży ząbek czosnku,1 łyżka cebuli suszonej BIO,1 łyżka bazyli susz. /u mnie z domowej suszarni/sól,oliwa

Wykonanie:liście   kapusty zalać wrzątkiem i blanszować kilka minut,ostudzić i odciąć główny nerw
                    kasza krakowska - opłukać w zimnej wodzie ,odcedzić i zalać 1 szkl wrzątku z bulionem
                                                   i gotować do wchłonięcia wody ok 15 min
                    soczewica            -wypłukać i zalać2 szklwrzątku gotować 20 min  odcedzić i krótko
                                                  zmiksować
                                                 wywar z soczewicy zachować ,będzie potrzebny

   połączyć kaszę ze zmiksowaną soczewicą,doprawić czosnkiem ,cebulą i bazylią jeśli trzeba posolić, zawijać porcje farszu w zblanszowane liście,ułożyć w naczyniu do zapiekania,podlać wywarem z soczewicy,skropić oliwą,można między gołabki powkładać cząstki pomidorów -zapiekać ok 1 godz.
Smacznego!              



3 komentarze:

  1. gołąbki miałam na szczęście wczoraj, więc moja ochota na Twoje jest do opanowania uff :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kaszę krakowską, choć w gołąbkach jeszcze nie stosowałam. Fajnie, że się do niej przekonałaś. :)

    OdpowiedzUsuń