czwartek, 9 sierpnia 2012

Wegański serek z migdałów

Inspiracją był Ten przepis.Zamiast orzechów nerkowców użyłam mielonych migdałów.Serek jest bardzo smaczny i nie zawiera cholesterolu.Można zrobić wersję "na słodko" wtedy dodajemy miód i sok z cytryny do smaku.


Składniki:1 szkl.zmielonych migdałów /użyłam gotowych mielonych z Lidla,jeśli ktoś ma dobry blender może zmielić orzechy lub migdały obrane ze skórki/
1 szkl. płynnego mleka roślinnego -u mnie ryżowe
2 łyżki soku z cytryny,1 łyżeczka przyprawy warzywnej BIO,2 łyżeczki suszonej cebuli,4-5 łyżeczek agaru,sól, pieprz do smaku

Wykonanie:wszystkie składniki wsypujemy do pojemnika i miksujemy kilka minut ,uzyskaną masem gotujemy w rondlu na małym ogniu mieszając ok 5 minut.
Masę przekładamy do salaterki opłukanej zimną wodą ,przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin.
Smacznego!

1 komentarz: