wtorek, 28 sierpnia 2012

Kotlety gryczano selerowe

Kasza gryczana nie nalezy do moich ulubionych kasz niestety i nawet niepotrafię powiedzieć dlaczego.Jem ją czasami jak to się mówi "przez rozsądek" i wtedy staram się ją jakoś smakowo zmienić.
Oto jedna z tych moich zmian kaszy gryczanej:kotlety gryczano -selerowe wzbogacone siemieniem lnianym.



Składniki:1/2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej prażonej,starty na tarce mały surowy seler i
mały kawałek surowej dyni razem ok 1 szkl.startych warzyw 1/2 uprażonego i zmielonego siemienia lnianego,przyprawy wg uznania olej lub oliwa do smażenia,1 łyżka posiekanej natki.

Wykonanie:starty ser i dynię poddusić razem z pokrojoną w kostkę cebulą,połaczyć z ugotowaną na sypko kaszą i zmielonym siemienię lnianym,dodać natkę doprawić do smaku.Jeśli ktoś używa jajek ,można dodać 1 małe ale nie jest to konieczne.Masę dokładnie wyrobić i formować kotlety ,smażyć na oleju do zrumienienia.Wyłożyć na papierowy ręcznik .
Takie kotlety dobre są na ciepło lub jako dodatek na kanapkę.Z podanych proporcji wyszło mi6 średnich kotletów
Smacznego

2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam podobnych kotletów. Jak patrzę na skład, chyba przypadłyby mi do gustu. Wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować, bo wiem, że zdrowa, ale smakowo mi nie podchodzi...;)

    OdpowiedzUsuń