wtorek, 3 lipca 2012

Lemoniada z porzeczek

Mocno schłodzona ,lekko kwaskowata doskonale gasi pragnienie.To zupełnie inny napój niż kompot ,którego nie lubię.
Porzeczki prosto z działki przyniesione przez Tofalarię i Sahiba-wielkie dzięki!


Składniki:garść porzeczek z ogonkami,cukier lub miód,woda mineralna,kilka listków mięty

Wykonanie:porzeczki /nie odrywać ogonków/wypłukać i zalać wrzątkiem tak żeby pokrył owoce,pogotować ok 15 min,posłodzić wg uznania, wrzucićlistki mięty i zostawić do ostygnięcia.
Wystudzone owoce odcedzić i połączyć z ok.1,5 l. wody mineralnej ja użyłam Kingę niegazowaną.Napój mocno schłodzić i pić,pić,pić...

3 komentarze:

  1. A czym to się różni od kompotu? Dla mnie kompot to też takie zagotowane porzeczki, tyle że ich nie odcedzam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kompot gotuje się w większej ilości wody i nie dodaje mineralnej ,a tu zagotowuje się esencjonalny wywar z porzeczek który nadaje smak wodzie mineralnej .

    OdpowiedzUsuń
  3. No to muszę spróbować. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń