czwartek, 7 czerwca 2012

Szpinakowy pasztet

Ja szpinak lubię pod każdą postacią,ale kto nie lubi zielonej papki proponuję wykorzystać ten przepis:



Składniki:0,5 kg szpinaku /świeżego/ 3/4 szkl.czerwonej soczewicy /suchej/, o,5 szkl mąki owsianej /zmielone płatki owsiane/ lub bułki tartej razowej,2 ząbki czosnku 1 jajko /opcja/,garść pestek dyni lub słonecznika,pieprz ziołowy.olej

Wykonanie:soczewicę wypłukać i ugotować "na gęsto",szpinak  /same liście/wypłukać i pokroić
poddusić na 1 łyżce oleju,połączyć z soczewicą ,rozgniecionym czosnkiem i mąką lub bułką tartą można dodać jajko /niekoniecznie/doprawić do smaku
wyłożyć do foremki i posypać pestkami,zapiekać 40 min w 200 st.
Kroić po całkowitym wystygnięciu.

Przepis dodaję do akcji"Czas na szpinak 2"

3 komentarze:

  1. Również uwielbiam szpinak pod każdą postacią, ale pasztetu jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy na surowo - ostatnio prawie odgryzłam sobie palec wyjadając liście prosto z sitka...

    OdpowiedzUsuń
  3. jej wygląda przesmacznie :) będę musiała, ku niezadowoleniu rodziców (bo jak pasztet to przecież tylko z mięsa...) wypróbować ten przepis xD

    OdpowiedzUsuń