środa, 2 maja 2012

Kotlety jajeczno -ryżowe

Dzisiaj propozycja na majowy obiad dla wegetarian jedzących jajka ale nie tylko.Domowy mięsożerca zjadł  i nic nie powiedział a to oznacza że smakowały chociaż bez mięsa.


Składniki:3jajka od kurek  zielononóżek ugotowane na twardo,szkl ugotowanego ryżu basmati,4 cebulki dymki,łyżka natki pietruszki,2 łyżki domowej papryki opiekanej pokrojonej w kostkę lub taką samą ilość papryki surowej,przyprawa 5 smaków,olej ,bułka tarta

Wykonanie:
- Ugotowane jajka na twardo obrać i zmiksować z ugotowanym na sypko ryżem i doprawionym przyprawą 5 smaków
- dymkę pokroić i poddusić na oleju pod koniec dodać rozgnieciony czosnek /niekoniecznie/
- zmiksowaną masę połączyć z dymką,papryką,dodać natkę i doprawić wg swojego smaku
- masę zagęścić jeśli trzeba bułką tartą
- obtaczać w mące i zrumienić na oleju
Gotowe -kotlety dobrze smakują z ziemniakami z koperkiem i mizerią .Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz