wtorek, 22 maja 2012

Dżem z rabarbaru z hibiskusem

Inspiracją do wykorzystania kwiatów hibiskusa był Ten przepis.Znakomity pomysł na ciekawy w smaku dżem.Polecam.

Składniki:ok kilograma rabarbaru,szklanka kwiatów hibiskusa /suchych/,1 szkl. brązowego cukru,woda

Wykonanie:kwiaty hibiskusa zalać ciepłą wodą tak żeby pokryła całość,odstawić
w tym czasie umyć rabarbar i nie obierając pokroić na krążki, kwiaty odcedzić i wybrać ew.twardawe częśći lub łodyżki,połączyć z cukrem odcedzoną wodą i gotować do uzyskania syropu,ok 15 min,dodać pokrojony rabarbar i razem dusić do odpowiedniej gęstości,jeśli trzeba dodać jeszcze cukru.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,pasteryzować 20 min

Uwaga! ja nie kroiłam namoczonych kwiatków -bardzo ładnie rozgotowały się.

A na upały polecam znakomity napój z wody mineralnej i hibiskusa


Do szkl. z ulubioną wodą mineralną wrzucić kilka kwiatków hibiskusa i kilka listków mięty  odstawić na 30 min żeby naciągnęło.

3 komentarze:

  1. Faktycznie mega zdrowy dżemik... Podoba mi się dodatek hibiskusa.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe, ja zawsze robię truskawkowo-rabarbarowy, a u ciebie taka miła odmiana :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń