wtorek, 28 lutego 2012

Galaretka warzywna

Polecam takie danie wegetarianom,którzy lubią galaretki.Na szczęście można już kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością ,agar -naturalną żelatynę z glonów morskich.Dzisiaj prezentuję galaretkę warzywną:


Składniki:1 marchewka ,mała pietruszka,ok 10cm pora,1/2 małego brokuła,1 jajko na twardo,3 małe pieczarki marynowane /niekoniecznie/,kilka oliwek nadziewanych czosnkiem,przyprawa warzywna,pełna łyżeczka agaru w proszku.

Wykonanie:Z marchewki ,pietruszki ,pora ,przyprawy i 2 szkl. wody gotujemy esencjonalny wywar ok 20 min.
Pod koniec gotowania dodajemy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze 10min.
W salaterce układamy pokrojone w ćwiartki jajko na twardo wyjęte z wywaru warzywa,pieczarki,oliwki
Można dodać wiele innych składników np. ugotowaną fasolkę ,pieczoną paprykę,wędzone tofu itd. -to zależy od upodobań kulinarnych i wyobrażni.
Teraz przygotowujemy wywar: po ugotowaniu warzyw powinno go być ok 1 szkl. - w miarę potrzeby doprawiamy tak aby miał wyrazisty warzywny smak.
do gorącego wywaru wsypujemy agar  i rozprowadzając go ,zagotowujemy -gorącym zalewamy warzywa
odstawiamy do wystygnięcia
Galaretka dobra jest z dodatkiem soku z cytryny lub chrzanem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. to i ja wypróbuję, a co tam, raz kozie śmierć. człowiek się z talentem kulinarnym nie urodził, ale może człowiek talent z czasem nabędzie :P

    OdpowiedzUsuń