wtorek, 7 lutego 2012

Papryka opiekana z czosnkiem

Taką paprykę dobrze jest mieć w słoiczku w lodówce.Bez skórki ,miękka i bardzo aromatyczna.Przydaje się gdy chcemy zrobić makaron z warzywami,zapiekankę ,sałatkę lub zwykłą kanapkę.Inspiracją były liczne przepisy z netu.
Ostatecznie taką paprykę robię tak:
3 szt czerwonej papryki myję ,układam w metalowej misce i opiekam ok 1 godz. w 200 st.gorące wkładam do foliowej torby i czekam aż wystygnie.
Wystudzoną paprykę obieram ze skórki /łatwo się obiera/ usuwam pestki i kroję na dowolne kawałki.
Teraz czosnek - na 3 szt papryki użyłam8 ząbków .
Na dno słoiczka układam 2 ząbki obrane i pokrojone w plasterki lub rozgniecione /jak kto woli/obsypuję ziołami prowansalskimi,skrapiam kilkoma kroplami octu balsamicznego lub sokiem z cytryny i zalewam olejem lub oliwą.
teraz układam warstwę papryki odrobinę ją solę,dociskam tak żeby usunąć pechęrze powietrza
i znów czosnek zioła ,ocet i olej -i tak do wyczerpania składników
na wierzch układam warstwę czosnku,słoik zakręcam i do lodówki.Dobra jest już na drugi dzień.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jest pyszna i znajduje zastosowanie w wielu naszych potrawach. Dziękujemy za słoiczek pysznej papryki.

    OdpowiedzUsuń