piątek, 13 stycznia 2012

Wegetariański przepis na gołąbki,kasza gryczana świetnie komponuje się smakowo z suszonymi grzybami.To danie przekonuje mnie do kaszy gryczanej którą do tej pory raczej omijałam.
Składniki:1 torebka kaszy gryczanej,5 dkg suszonych grzybów,1 duża cebula,kapusta włoska,natka pietruszki,olej ,przyprawa 5 smaków lub inna ulubiona
Wykonanie:liście kapusty blanszujemy,osączamy i studzimy
grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy 30min,dolewamy jeszcze trochę wody i gotujemy do miękkości,odcedzamy z wywaru i drobno kroimy
cebulę kroimy w kostkę dusimy na oleju,pod koniec dodajemy pokrojone grzyby,jeszcze chwilę razem dusimy,doprawiamy do smaku ulubioną przyprawą
cebulę i grzyby mieszamy z ugotowaną i dobrze odsączoną kaszą gryczaną,dodajemy 1 łyżkę natki,farsz nakładamy na liście zblanszowanej kapusty,zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym,można z wierzchu skropić oliwą,przykrywamy folią aluminiową /jeśli naczynie nie posiada pokrywki/ i pieczemy ok 40 min
Ja lubię gołąbki bez sosów ale oczywiście można polać je np. sosem pomidorowym jeśli ktoś lubi.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz