środa, 18 stycznia 2012

Sałatka z roszponki i awokado


Bardzo prosta i pożywna sałatka a to dzięki takim składnikom jak awokado i orzechy pistacjowe.
Składniki: 1/2 op roszponki,1 dojrzałe awokado,kilka liści cykori,garść orzechów pistacjowych
sos z 1 łyżki soku z cytryny ,1 łyzeczki musztardy,1 łyżki miodu i 3 łyżek wody mineralnej /zamiast oliwy -awokado jest tłuste/ sól do smaku -składniki sosu wlać do słoika i silnie wstrząsnąć.Sos powinien być słodko- kwaśny.
Wykonanie :roszponkę wypłukać i dobrze odsączyć,awokado przekroić na pół wyjąć pestkę i wybrać łyżeczką kawałki owocu,cykorię pokroić w paski,orzechy wyłuskać ,zalać na 10min gorącą wodą i obrać ze skórki
wymieszać wszystkie składniki i przed podaniem polać sosem -gotowe.

2 komentarze:

  1. Pokochałam w tym roku roszponkę :-)
    Awokado również uwielbiam, więc to coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo wiosenna potrawa, aż miło na nią popatrzeć, gdy wokół brakuje zieleni.

    OdpowiedzUsuń