niedziela, 8 stycznia 2012

Dżem z pomarańczy i kiwi

Od tygodnia zalegają w kuchni niezbyt słodkie pomarańcze i twarde kiwi które miały dojrzeć .Przyszła pora zeby coś z takimi owocami zrobić.Poczytałam sobie rózne przepisy na dżemy pomarańczowe i zaczął się eksperyment w kuchni.
-3 pomarańcze zostały umyte i sparzone,skórka cieniutko obrana i pokrojona w paseczki
-z całej pomarańczy usunieta biała warstwa a miąsz pokrojony na kawałki i oczywiście usunięte pestki
- w rondlu zagotowany brązowy cukier 1 szkl. z 1szkl. wody
-3 owoce kiwi równiez sparzone i cienko obrane oraz pokrojone w małe kawałki
-do syropu dodane owoce, skórka i kilka plasterków imbiru /niekoniecznie/
-wszystko dusiło się do zgęstnienia masy ok 1,5 godz. -trzeba często mieszać!
-gorący dżem został zapakowany do wyparzonego słoiczka i gotowe
Dżem jest bardzo smaczny ,warto więc wykorzystać w ten sposób owoce które na surowo niezbyt nam smakują.
Przepis zgłaszam do akcji "Tylko ze spiżarni" banerek po prawej stronie bloga

1 komentarz:

  1. Intrygujące połączenie, smak musiał być niesamowity:)

    Cieszę się, że znalazłam kolejny wegetariański blog, pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń