poniedziałek, 5 grudnia 2011

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i orzechami

Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna zapiekanka.Przepis pochodzi z ksiązki Sary Brown "Kuchnia wegetariańska"
- Ok 1 kg ziemniaków ugotować i ugnieść na pure z 6 łyżkami mleka lub śmietanyż jogurtu naturalnego/,doprawić solą i pieprzem.

-1 cebulę i duży ząbek czosnku poddusić na oleju dodać pokrojone brokuły /1 duzy/szkl posiekanych orzechów włoskich,przykryć i dusić 5 min

-pieczarki pokroić na plasterki /ja starłam na tarce o duzych oczkach/ podsmażyć opruszyć mąką i smażyć dalsze 3 min ,wlać szkl. gorącego mleka /moze być roślinne/ i mieszając dusić do zgęstnienia,doprawić solą i pieprzem

-naczynie żaroodporne wysmarować olejem i warstwami układać:połowę ziemniaków-brokuły z orzechami,-polać pieczarkowym sosem -warstwa ziemniaków.
Zapiekać aż ziemniaki lekko się zrumienią ok 35 min- gotowe.

2 komentarze:

  1. Patrząc na zdjęcie wydaje się, że to makaronowa zapiekanka ze świderkami.
    Z utęsknieniem czekam na kolejne przepisy :-)
    Właśnie natchnęło Mnie na leniwe.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O wyjątkowym smaku tej zapiekanki decyduje zestawienie tak różnych skaładników jak orzechy włoskie, brokuły i czosnek. Z podobnymi kombinacjami smakowymi miałem okazję zetknąć się na północy Szwecji. Skandynawowie chętnie jadają brokułowe zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń