środa, 23 listopada 2011

Samsa z dynią

Przepis bierze udział w listopadowej Pierogarni/banerek z prawej strony bloga/
Ponieważ w tegorocznej pierogarni listopadowy przepis zawierał składnik niewegetariański ,wykorzystałam przepis z ubiegłorocznej Pierogarni /za zgodą Usagi/
Samsa z dynią /wprowadziłam niewielkie zmiany/
Ciasto -500g mąki siekamy z 150 g zimnego masła,dodajemy100g śmietany 18% i 1 jajko -zagniatamy ciasto i schładzamy .
Farsz-ok 1kg obranej dyni zetrzeć na tarce o dużych oczkach połaczyć z zrumienioną dużą cebulą i roztartym 1 ząbkiem czosnku,doprawić solą ,pieprzem i sokiem z cytryny -wymieszać.Dynia puści trochę soku aby go nie odciskać dodałam kilka łyżek zmielonych migdałów .
Ciasto rozwałkować i wykroić duże krążki ,nakladać farsz i zlepić trzy brzegi tak aby tworzyły znak mercedesa.U podstawy pierogi mają mieć kształt trójkąta.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką lub sezamem.Piec w 180 st. ok 40min aż się zrumienią

2 komentarze:

  1. zabieram się za te pierożki od dawna i zabrać się nie mogę. chyba mnie zmobilizowałaś, wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne zarówno z farszem z dyni, jak i z czerwonej kapusty. Smakują podgrzane i na zimno. Ciężko się im oprzeć!

    OdpowiedzUsuń