niedziela, 13 listopada 2011

Pasta z brukselki i orzechów

Padło pytanie: "czy mam coś wegetariańskiego do chleba?"......trzeba dopiero zrobić.
W lodówce znalazła się zapomniana brukselka ok 30 dkg trzeba było obrać ją z wierzchnich listków,naciąć od głąba/aby się równo ugotowała/ i zalać wrzątkiem,gotować 20 min bez przykrycia ,odsączyć,zmiksować -dodać 1 łyżeczkę chrzanu /dałam gotowy ze słoika/i 5 łyżek zmielonych orzechów laskowych lub innych co kto ma.
Informacja dla zainteresowanych -ostatnio kupuję orzechy i migdały zmielone w Lidlu
Wszystkie składniki wymieszać posolić i gotowe.Z razowym domowym chlebem bardzo smakuje taka pasta pod warunkiem że lubi się brukselkę.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. W sumie ciekawa propozycja i oryginalne połączenie smaków. No właśnie... jak to smakuje? Jaka nuta się wybija?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa ta pasta:) Dziękuje za udział w zabawie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brukselka jest pyszna w każdej postaci! Jednak preferuję ją w całości: w zupie, w zapiekance, smażoną czy gotowaną na parze. Najchętniej z jakimś wyraźnym akcentem smakowym np: ogórkiem kiszonym lub chrzanem.

    OdpowiedzUsuń