wtorek, 6 września 2011

Pierogowa akcja

Zaglądając na blogi kulinarne trafiłam na bardzo smakowitą akcję :

"Pierogarnia otwiera podwoje"
Czasem robię pierogi ale najbardziej lubię je zjadać,dlatego chętnie zgłosiłam się do tej akcji.Autorka pierogarni każdego miesiąca będzie proponowała przepisy na pierogi .Należy je zrobić,zaprezentować na swoim blogu i zgłosić do akcji i...zajadać.Myślę że poznam wiele ciekawych przepisów -a więc do dzieła!
Przepisy na wrześniowe pierogi znajdują się Tutaj
Prezentuję dzisiaj :Pierogi z kurkami



Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego/świeżego/25 dkg kurek,4 pomidory suszone z zalewy,1 cebula,łyżeczka susz. tymianku,2 łyżki oleju z pestek winogron,1 łyż. śmietany,1 łyżka bułki tartej 1 łyżka natki ,1 jajko

Wykonanie:kurki bardzo dokładnie opłukać i osączyć,drobno pokroić

cebulę pokroić w kostkę

na patelnię wlać olej dodać tymianek,cebulę i chwilę poddusić

dodać pokrojone kurki i osączone z zalewy i pokrojone w kostkę pomidory

dusić składniki 30 min,doprawić solą i pieprzem dodać śmietanę oraz posiekaną natkę,masę zagęścić bułką tartą

ciasto odwinąć z pergaminu pokroić na kwadraty i nakładać farsz,zlepić w trójkąty i posmarować roztrzepanym jajkiem

piec w dobrze nagrzanym piekarniku do zrumienienia.

Są przepyszne!!!

Myślę że jak nie będzie już kurek ,to można zrobić takie pierogi z pieczarek.

2 komentarze:

  1. Ja się ograniczę do robienia ich w swoim tempie, bo na bank nie wyrobiłabym się z prezentowaniem na blogu. Tych z kurkami muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszły - i masz rację, z pieczarkami tez pewnie byłyby super. Wypróbowałam to nadzienie z pierogami klasycznymi, gotowanymi - też jest ok.

    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń